Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Mindenki az adatokért, az adatok mindenkiért!

Dátum
Helyszín
Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézet tárgyalója
Humán Tudományok Kutatóháza, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4. (T. ép. fszt. 25.)
Kép
Kék csíkok csillagos égbolt előtt

A citizen science, vagyis közösségi tudomány kifejezés azt az itthon is terjedő gyakorlatot fedi, amelynek lényege, hogy laikusokat, amatőröket integrál a tudományos kutatásba. Az elmúlt évtizedekben, részben a technológiai fejlődés adta lehetőségeknek is köszönhetően, világszerte egyre gyakrabban találkozhatunk közösségi tudomány projektekkel, mindenekelőtt a természettudományok, azon belül is a biológia és más élettudományok terén.

Az ELKH ARP Kincs, ami van rendezvénysorozatának következő beszélgetésén a közösségi tudomány hazai gyakorlatáról, tapasztalatairól és természetesen az adatgyűjtéssel, adatmenedzsmenttel kapcsolatos kérdésekről, dilemmákról lesz szó.

Meghívottaink különféle tudományterületekről kapcsolódnak a közösségi tudomány témaköréhez: Czeglédi Alexandra (ESSRG) környezetantropológus részvételi kutatási folyamatokkal, a civil tudomány elméletével és gyakorlatával foglalkozik; Gaálné Kalydy Dóra (MTA KIK) a könyvtártudományok területe felől közelítve lát rá a témára; Végvári Zsolt az Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének igazgatója az intézetükben zajló közösségi tudományos projektek gyakorlati tapasztalatait osztja meg velünk.

Moderál: Holl András (MTA KIK)

Az esemény hibrid formában kerül megrendezésre. A Zoom-linket emailen küldjük ki.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.