Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Szolgáltatástérkép

Az Adatrepozitórium Platform (ARP) célja kutatási adatok FAIR irányelveknek megfelelő tárolása, elérhetővé és visszakereshetővé tétele. (A FAIR irányelvekről bővebben az ARP Fogalomtárban olvashat). 

Az ARP nem csupán egy adatrepozitórium kutatási adatok tárolására, hanem több egymással összefüggő szolgáltatást nyújtó komplex rendszer.  

Részei az ARP Adatrepozitórium, az ARP AROMA (RO-Crate Manager), az ARP Sématár, és az ARP Közös Kereső. A rendszerkomponenseket a központi Tudásgráf kapcsolja össze és ez teszi lehetővé a komponensek közötti belső adatmegosztást is.

Kép
ARP Szolgáltatások

ARP Adatrepozitórium

Az ARP Adatrepozitórium a kifejezetten kutatási adatok tárolására létrehozott Dataverse adatrepozitórium (a Dataverse Projektről bővebben a Harvard Dataverse oldalán olvashat) továbbfejlesztett változata. Legtöbb felhasználónk elsősorban ezt a szolgáltatásunkat fogja igénybe venni. A felületen olyan, egy-egy kutatás vagy projekt eredményeit alátámasztó, az adott kutatáshoz vagy projekthez tartozó kutatási adatokat, dokumentációkat, kutatási szoftvereket és egyéb kapcsolódó fájlokat tartalmazó adatcsomagokat lehet létrehozni, amelyeket a kutatók egységes egészként szeretnének archiválni. Az adatcsomagokhoz leírásukat biztosító és megtalálásukat segítő metaadatok társíthatók, a rendszer így támogatja az adatcsomagok összekapcsolódását, a kutatók és a projektek közötti együttműködést. Az elkészült adatcsomagok publikációkban hivatkozható egyedi azonosítókat kapnak, és a rendszer gondoskodik biztonságos megőrzésükről.

Az adatcsomagok között nem bejelentkezett felhasználók is kereshetnek, letölthetik és újrafelhasználhatják a korlátozás nélkül hozzáférhető kutatási adatokat. A korlátozás alatt álló vagy regisztrációhoz kötött kutatási adatok eléréséhez regisztráció, és adott esetben egyéb feltételek teljesülése szükséges. Az adatcsomagok létrehozásának és felhasználásának feltételeiről bővebben az Általános Felhasználási Feltételek oldalunkon olvashat, módjáról az Induláshoz oldalunkon tájékozódhat. 

Az ARP Adatrepozitórium abban különbözik más Dataverse alapú adatrepozitóriumoktól, hogy 

  • nem csak az adatcsomagok szintjén lehet benne metaadatokat megadni, hanem lehetőség van gazdag, fájlszintű metaadatolásra is (lásd ARP AROMA szolgáltatás);
  • a metaadatkészlet bővíthető (lásd ARP Sématár szolgáltatás);
  • az adatcsomagok elérhetők benne RO-Crate objektumok formájában is (az RO-Crate objektumokról bővebben az AROMA szolgáltatás dokumentációjában olvashat).

A szolgáltatás elérhetősége: https://repo.researchdata.hu

ARP Közös Kereső

Az adatrepozitóriumok a kutatási adatokhoz metaadatokat társítanak, aminek (a megfelelő dokumentálással együtt) célja a kutatási adatok, adatcsomagok megtalálhatóságának biztosítása. Az adatcsomagok adatcsomagszintű metaadatok alapján történő kereshetősége az ARP Adatrepozitóriumon belül (mint bármely Dataverse rendszerű repozitórium esetében) közvetlenül a repozitórium felületén lehetséges. Az ARP Adatrepozitóriumban ugyanakkor lehetőség van fájlszintű metaadatok megadására is, az ezek alapján történő keresést biztosítja az ARP Közös Keresője.

A szolgáltatás segítségével nem csak az ARP Adatrepozitóriumban elhelyezett, hanem más repozitóriumokban tárolt kutatási adatok között is lehet keresni. Jelenleg a Debreceni Egyetem Adatrepozitóriumában, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Kutatási Dokumentációs Központ Adatrepozitóriumában, valamint a Zenodoban fellelhető magyar vonatkozású kutatási adatok és adatcsomagok állnak rendelkezésre a kereséshez.

A szolgáltatás elérhetősége: https://search.researchdata.hu 

ARP AROMA (RO-Crate Manager)

A legtöbb adatrepozitóriumban adatcsomagszinten lehet csak metaadatokat létrehozni. Az ARP Adatrepozitóriumban az ARP AROMA szolgáltatás segítségével az elhelyezett adatcsomagokon belüli fájlokat is el lehet látni egyedi metaadatokkal. Az adatcsomagok és az azokon belüli fájlok metaadatolása az ARP Sématárban tárolt publikus metaadatsémák szerint lehetséges. Az ARP AROMA szolgáltatás egyedi fejlesztés, használatáról bővebben az AROMA dokumentációjában olvashat.

A fájlszintű metaadatolásnak köszönhetően lehetőség van a kutatási adatok fájlszintű keresésére és megtalálására, ezt az ARP szolgáltatások közül az ARP Közös Keresője biztosítja. 

Az AROMA szolgáltatásnak nincs külön URL címe, az ARP Adatrepozitóriumban beépítve érhető el az egyes adatcsomagok oldalairól.
 

ARP Sématár

Az ARP Sématár egy Cedar alapú metaadatkészlet repozitórium. Az általános adatrepozitóriumokban az adatcsomagokat jellemzően különféle szabványos metaadatkészletek szerinti leírókkal (pl. idézési metaadatok, csillagászati metaadatok stb.) lehet ellátni. Ezek a készletek azonban meglehetősen korlátozottak, nehezen bővíthetők. 

Az ARP Sématárban a felhasználók egyedi igényeiknek megfelelő új metaadatkészleteket (sémákat) is létrehozhatnak. A saját maguk által definiált sémákat, azok ARP általi elfogadása után az AROMA szolgáltatáson keresztül egyből alkalmazhatják is adatcsomagjaik, vagy akár az adatcsomagokban található fájljaik leírására.

A szolgáltatás elérhetősége: https://schema.researchdata.hu