Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Infrastruktúra-fejlesztés

A HUN-REN Adatrepozitórium Platform (ARP) korszerű repozitóriumi infrastruktúra-szolgáltatást nyújt a teljes intézményhálózat folyamatos és hosszú távú kutatásiadat-kezelésének támogatására.

Az új hazai digitális infrastruktúra lehetőséget teremt kutatási adatok biztonságos tárolására, kezelésére és megosztására, ezzel is biztosítva a nemzetközi kutatási infrastruktúrákba való bekapcsolódást.

Az ARP a HUN-REN Cloud rendszerére épít, ami a virtualizált környezetnek köszönhetően költséghatékony és rugalmas megoldás. Két intézet (a SZTAKI és a Wigner FK) ad otthont az ARP hardveres infrastruktúrájának. A két telephelyen az adattárolási redundancia tervezetten háromszoros, köztük a metaadatok szintjén teljes és folyamatos a szinkronizáció.

A mesterpéldányokat a SZTAKI-ban tároljuk, tervezetten 1365 TB tárterülettel, az adatrepozitórium projektre értelmezett tükrözési példányok a Wigner FK-ban helyezkednek el, tervezetten 512 TB tárterülettel. A Wigner FK oldalon archiválási lehetőség is elérhető az ARP Adatrepozitóriumban elhelyezett adatcsomagok számára.

Két HUN-REN kutatóintézmény pilot jelleggel lokális tárolót vehet igénybe, amelyek 60 TB helyi kapacitást biztosítanak, és közvetlenül az intézeti hálózaton keresztül érhetők el. A kiválasztott intézetek munkatársai vállalják, hogy elsajátítják az ARP működése által megkívánt felhasználói folyamatokat, azaz a kutatók az adatgyűjtés után elvégzik az adatcsomagok és a mérési eredmények címkézését és metaadatokkal való ellátását, majd a teljes adatcsomagot az ARP Adatrepozitóriumba helyezik. A folyamat példaként szolgálhat az ARP Adatrepozitórium új felhasználói számára.