Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Induláshoz

Köszöntjük a HUN-REN Adatrepozitórium Platformon!

A HUN-REN Adatrepozitórium Platform (röviden ARP) kutatási adatok digitális, hosszú távú, biztonságos tárolását, elérhetővé tételét és kereshetőségét nyújtja számos lehetőséggel és szolgáltatással a felhasználóknak.

Amennyiben Ön kutatási adatot szeretne keresni, letölteni, feltölteni, esetleg tárolót szeretne létrehozni az ARP Adatrepozitóriumban, az alábbi módokon indulhat el.

Kutatási adatok keresése és letöltése

 

Kutatási adatok keresése

Amennyiben Ön kutatási adatokat szeretne keresni vagy kutatási adatok között szeretne böngészni az ARP Adatrepozitóriumában, ezeket két módon teheti meg.

Alapinformációk szerinti, az ARP saját adatrepozitóriumában való keresés esetén használja az ARP adatrepozitóriumi keresőjét. A keresés az ARP Adatrepozitórium nyitóoldalán (repo.researchdata.hu) a Keresés tárolóban szövegezésű mezőből vagy az Összetett keresés menüpontból indítható.

Részletesebb információk alapján történő és/vagy az ARP-hoz kapcsolódó további adatrepozitóriumokban (Debreceni Egyetem Adattár, HUN-REN TK Kutatási Dokumentációs Központ, Zenodo) való együttes keresés esetén használja az ARP Közös Kereső szolgáltatását. A keresés az ARP Közös Keresőjének főoldaláról (search.researchdata.hu) vagy Query (lekérdezés) menüpontjából indítható.

Mindkét keresőszolgáltatás regisztráció nélkül elérhető minden érdeklődő számára.

 

Kutatási adatok letöltése

Amennyiben Ön kutatási adatokat szeretne letölteni az ARP Adatrepozitóriumából, ezt a feltöltő által beállított feltételek szerint teheti meg.

Regisztráció és korlátozások nélkül letölthető fájlok esetében kattintson a kívánt fájlra, majd a Hozzáférés a fájlhoz menüpont alatti Letöltési lehetőségek listából válassza ki a megfelelő módot. Letöltéskor el kell fogadnia az adott kutatási adathoz tartozó licenceket, majd azokat betartva használhatja (oszthatja meg, dolgozhatja fel, fordíthatja üzleti célra, és kell meghivatkoznia) a kapott kutatási adatokat.

Regisztrációhoz kötött fájlok esetében előbb regisztrálnia kell az ARP Adatrepozitóriumába, és csak ezután töltheti le és használhatja a kívánt fájlt a fenti módokon és feltételekkel. (Ehhez további útmutatást ld. a regisztrációt ismertető résznél.)

Korlátozás alatt álló fájlok esetében el kell fogadnia az adott fájlhoz beállított korlátozásokat, vagy meg kell felelnie azoknak, és csak ezután töltheti le és használhatja fel a kívánt fájlt a fenti módokon és feltételekkel. Minden feltöltőnek jogában áll egyéni korlátozást beállítani a feltöltött kutatási adataihoz. Az egyéni korlátozás tartalmát, valamint azt, hogy miként ellenőrizhető a korlátozó feltételek teljesülése, úgyszintén a feltöltők határozhatják meg. Korlátozás alatt álló fájlok megnyitásakor és/vagy letöltésekor az adott fájlhoz kapcsolódóan megjelenik a korlátozás ténye, tartalma, és amennyiben van lehetőség a fájl elérésére, annak menete. 

Embargó alatt álló fájlok esetében meg kell várnia az embargó leteltét, majd ezután tud hozzáférni az adott fájlhoz – a fájl további beállításaitól függően – a fenti módok valamelyikén.

 

Kutatási adatok elhelyezése

 

HUN-REN munkatársaknak

Amennyiben Ön a HUN-REN kutatási hálózat valamely kutatóintézetének vagy kutatóközpontjának kutatója vagy egyéb, EduID-val rendelkező munkatársa és kutatási adatot szeretne elhelyezni az ARP Adatrepozitóriumban: 

 1. Első lépésként a Bejelentkezés menüpont segítségével regisztráljon az ARP Adatrepozitórium nyitóoldalán (repo.researchdata.hu). Ahhoz, hogy az ARP kínálta valamennyi lehetőséghez és jogosultsághoz hozzáférhessen, regisztrációját EduID azonosítójának használatával  végezze el. (További útmutatást ld. a regisztrációt ismertető résznél.)
 2. Sikeres regisztrációt követően az EduID azonosítójával belépve (ehhez további segítséget ld. a belépést bemutató résznél) jobboldalt felül meg kell jelennie a nevének, a hozzá tartozó lenyíló menüben pedig az adatainak, fiókinformációinak és egyéb információknak.
 3. EduID azonosítóval történő belépés után az ARP Adatrepozitórium nyitóoldalán (repo.researchdata.hu) az egyszerű kereső segítségével keresse ki saját intézményi tárolóját (intézménynév alapján történő keresés), majd annak nevére kattintva nyissa meg. Ezután tudja itt megkeresni és megnyitni a kívánt tárolót vagy altárolót.
 4. Saját intézményi tárolójában vagy annak egyik altárolójában állva a Kapcsolat menüpont segítségével kérhet adatfeltöltési jogosultságot az intézményi adminjától vagy az altároló adminjától. A Kapcsolat menüpontra kattintva a felugró ablakban pár soros üzenetben jelezheti kérését az intézmény vagy az altároló adminjának, aki ezt követően az intézmény saját szabályozása alapján adja meg a jogot kutatásiadat-feltöltéshez a megfelelő tárolóba vagy altárolóba.
 5. A feltöltési jogáról email-ben kap majd értesítést.
 6. A feltöltési jog birtokában, a jogosultsághoz kapcsolódó tárolóba vagy altárolóba navigálva az Adat hozzáadása menüpont segítségével tölthet fel kutatási adatot.

 

Hazai felsőoktatási intézmények munkatársainak

Amennyiben Ön valamelyik hazai felsőoktatási intézmény oktatója, kutatója, hallgatója vagy egyéb, EduID-val rendelkező munkatársa és kutatási adatot szeretne elhelyezni az ARP Adatrepozitóriumban: 

 1. Első lépésként a Bejelentkezés menüpont segítségével regisztráljon az ARP Adatrepozitórium nyitóoldalán (repo.researchdata.hu). Ahhoz, hogy az ARP kínálta valamennyi lehetőséghez és jogosultsághoz hozzáférhessen, regisztrációját EduID azonosítójának használatával el végezze el. (További útmutatást ld. a regisztrációt ismertető résznél.)
 2. Sikeres regisztrációt követően, EduID azonosítójával belépve (ehhez további segítséget ld. a belépést bemutató résznél) jobboldalt felül meg kell jelennie a nevének, a hozzá tartozó lenyíló menüben pedig adatainak, fiókinformációinak és egyéb információknak.
 3. EduID azonosítóval történő belépés után az ARP nyitóoldalán (repo.researchdata.hu) az egyszerű kereső segítségével keresse ki saját felsőoktatási intézményi tárolóját (intézménynév alapján történő keresés), majd annak nevére kattintva nyissa meg. Ezután tudja megkeresni és megnyitni a kívánt tárolót vagy altárolót.
 4. Amennyiben még nincsen a felsőoktatási intézményének saját tárolója az ARP Adatrepozitóriumban, két módon jelezheti a tároló iránti igényét. Egyrészt fordulhat a felsőoktatási intézmény vezetőségéhez (vagy megfelelő szervezeti egységéhez), hogy ott kérvényezzen intézményi tárolót. Másrészt közvetlenül az ARP Supportnak is jelezheti az intézményi tároló iránti igényét a nyitóoldalon állva (repo.researchdata.hu) a Kapcsolat menüponton keresztül. Ezt követően az ARP üzemeltetése a felsőoktatási intézménnyel egyeztetve alakítja ki az intézmény tárolóját.
 5. Saját intézményi tárolójában vagy annak egyik altárolójában állva a Kapcsolat menüpont segítségével kérhet adatfeltöltési jogosultságot intézményi adminjától vagy az altároló adminjától. A Kapcsolat menüpontra kattintva a felugró ablakban pár soros üzenetben jelezheti kérését az intézmény vagy az altároló adminjának, aki ezt követően az intézmény saját szabályozása alapján adja meg a jogot kutatásiadat-feltöltéshez a megfelelő tárolóba vagy altárolóba.
 6. A feltöltés jogáról email-ben kap majd értesítést.
 7. A feltöltési jog birtokában, a jogosultsághoz kapcsolódó tárolóba vagy altárolóba navigálva az Adat hozzáadása menüpont segítségével tölthet fel kutatási adatot.

 

Egyéb érdeklődőknek

Amennyiben Ön kutatási adatot szeretne elhelyezni az ARP Adatrepozitóriumban, de nem HUN-REN munkatárs és nem is valamely hazai felsőoktatási intézmény munkatársa:

I. Abban az esetben, ha Ön valamely HUN-REN munkatárssal vagy hazai felsőoktatási intézmény munkatársával közös kutatása kapcsán szeretne kutatási adatot elhelyezni:

 1. Előbb regisztráljonaz ARP Adatrepozitóriumba. (További útmutatást ld. a regisztrációt ismertető résznél.)
 2. Sikeres regisztrációt követően az Adatrepozitóriumba belépve (ehhez további segítséget ld. a belépést bemutató résznél) jobboldalt felül meg kell jelennie a nevének, a hozzá tartozó lenyíló menüben pedig adatainak, fiókinformációinak és egyéb információknak.
 3. Belépés után az ARP Adatrepozitórium nyitóoldalán (repo.researchdata.hu) az egyszerű kereső segítségével keresse ki az adott kutatás, projekt vagy kutatócsoport (amelyhez adatot szeretne feltölteni) tárolóját (név alapján történő keresés), majd annak nevére kattintva nyissa meg.
 4. A kívánt tárolóban állva, a Kapcsolat menüpont segítségével kérhet adatfeltöltési jogosultságot a tároló adminjától. A Kapcsolat menüpontra kattintva a felugró ablakban pár soros üzenetben jelezheti kérését a tároló adminjának, aki ezt követően belátása szerint ad jogot kutatásiadat-feltöltéshez az adott tárolóba.
 5. A feltöltés jogáról email-ben kap majd értesítést.
 6. A feltöltési jog birtokában, a jogosultsághoz kapcsolódó tárolóba navigálva az Adat hozzáadása menüpont segítségével tölthet fel kutatási adatot.

II. Egyéb esetben (tehát, ha Ön nem HUN-REN munkatárs vagy valamely felsőoktatási intézmény munkatársa, és nem is egy ilyen személlyel közös kutatás résztvevője), sajnos egyelőre nincs lehetősége kutatási adatokat elhelyezni az ARP Adatrepozitóriumban. (Kutatási adatokat keresni azonban tud). További érdeklődés esetén keresse az ARP Supportot! Ehhez az ARP Adatrepozitórium nyitóoldalán állva (repo.researchdata.hu) kattintson a Kapcsolat menüpontra vagy vegye fel velünk a kapcsolatot a @email email címen.

 

Tároló létrehozása

 

HUN-REN munkatársaknak

Amennyiben Ön a HUN-REN kutatási hálózat valamely kutatóintézetének vagy kutatóközpontjának kutatója vagy egyéb, EduID-val rendelkező munkatársa, és tárolót szeretne létrehozni az ARP Adatrepozitóriumban:

 1. Regisztráció, belépés, majd a saját intézményi tárolójába vagy annak megfelelő altárolójába való navigálás után (ezekhez segítséget ld. a kutatási adat elhelyezése résznél) a tárolóban állva a tároló adminjától kérheti az új altároló létrehozását, majd abban jogosultságok kiosztását. A kérelmet a Kapcsolat menüpontra kattintva a felugró ablakban pár soros üzenetben jelezheti a tároló adminjának, aki ezt követően az intézmény saját szabályozása alapján hozza létre a kívánt tárolót és ad hozzá jogosultságot.
 2. A tároló létrejöttéről és a hozzá kapott jogosultságról email-ben kap majd értesítést.
 3. A jogosultság birtokában, a létrehozott tárolóba navigálva használhatja a kész tárolót.

 

Hazai felsőoktatási intézmények munkatársainak

Amennyiben Ön valamelyik hazai felsőoktatási intézmény oktatója, kutatója, hallgatója, vagy egyéb, EduID-val rendelkező munkatársa és tárolót szeretne létrehozni az ARP Adatrepozitóriumban:

 1. Regisztráció, belépés, majd a felsőoktatási intézményi tárolójába vagy annak megfelelő altárolójába való navigálás után (ezekhez segítséget ld. a kutatási adat elhelyezése résznél) a tárolóban állva a tároló adminjától kérheti az új altároló létrehozását, majd abban jogosultságok kiosztását. A kérelmet a Kapcsolat menüpontra kattintva a felugró ablakban pár soros üzenetben jelezheti a tároló adminjának, aki ezt követően az intézmény saját szabályozása alapján hozza létre a kívánt tárolót és ad hozzá jogosultságot.
 2. A tároló létrejöttéről és a hozzá kapott jogosultságról email-ben kap majd értesítést.
 3. A jogosultság birtokában, a létrehozott tárolóba navigálva használhatja a kész tárolót.

 

Egyéb érdeklődőknek

Amennyiben Ön nem HUN-REN munkatárs és nem is valamely hazai felsőoktatási intézmény munkatársa, egyelőre nincs lehetősége tárolót létrehozni az ARP Adatrepozitóriumban. További érdeklődés esetén keresse az ARP Supportot! Ehhez a nyitóoldalon állva (repo.researchdata.hu) kattintson a Kapcsolat menüpontra vagy vegye fel velünk a kapcsolatot a @email email címen.

 

Regisztrációs lehetőségek

 

Regisztrálni az Adatrepozitórium nyitóoldalán (repo.researchdata.hu) lehet:

 • EduID azonosítóval (Bejelentkezés/Log In menüpont), 
 • ORCID azonosítóval (Bejelentkezés/Log In menüpont) vagy 
 • bármilyen email címmel (Regisztráció/Sign Up menüpont)

EduID azonosítóval rendelkező felhasználók ahhoz, hogy az ARP Adatrepozitórium kínálta valamennyi lehetőséghez és jogosultsághoz hozzáférhessenek, regisztrációjukat EduID azonosítójukkal végezzék el.

HUN-REN munkatársaknak és felsőoktatásban dolgozó munkatársaknak, amennyiben van EduID azonosítójuk, ez a regisztrációs lehetőség javasolt. 

 

Regisztráció EduID azonosítóval

Amennyiben Önnek van EduID azonosítója, az ARP Adatrepozitóriumba történő regisztrációhoz a Bejelentkezés/Log In menüpontnál kell elindulnia:

 1. használja az Adatrepozitórium nyitóoldalán (repo.researchdata.hu) a Bejelentkezés/Log In menüpontot,
 2. a megjelenő aloldalon válassza Az Ön intézménye/Your Institution lehetőséget, majd
 3. a felkínált listából válassza ki intézményét, és
 4. a megjelenő oldalon írja be EduID azonosítóját (Felhasználónév és Jelszó).

Az ARP nem tárolja EduID jelszavát semmilyen módon.

 

Regisztráció ORCID azonosítóval

Amennyiben Önnek nincs EduID azonosítója, de rendelkezik ORCID azonosítóval, az ARP Adatrepozitóriumba történő regisztrációhoz a Bejelentkezés/Log In menüpontnál kell elindulnia:

 1. használja az Adatrepozitórium nyitóoldalán (repo.researchdata.hu) a Bejelentkezés/Log In menüpontot,
 2. a megjelenő aloldalon válassza az Egyéb opciók/Other Options alatti ORCID lehetőséget, majd
 3. válassza a Hozzon létre vagy csatlakoztassa az ORCID-ját/Create or Connect your ORCID gombot, és
 4. a megjelenő oldalon a sütik elfogadása után írja be ORCID azonosítóját és a hozzá tartozó jelszavát.

Az ARP nem tárolja ORCID jelszavát semmilyen módon.

 

Regisztráció email címmel

Amennyiben Önnek nincs EduID vagy ORCID azonosítója, email címével is tud regisztrálni az ARP Adatrepozitóriumba, ebben az esetben a Regisztráció/Sign Up menüpontnál kell elindulnia:

 1. használja az Adatrepozitórium nyitóoldalán (repo.researchdata.hu) a Regisztráció/Sign Up menüpontot,
 2. a megjelenő aloldalon töltse ki legalább a kötelező mezőket,
 3. olvassa el, majd fogadja el az Általános Felhasználási Feltételeket, majd
 4. válassza a Felhasználó létrehozása/Create Account gombot,
 5. hitelesítse email címét a kapott email-en keresztül.

 

Regisztrált felhasználó belépése az ARP Adatrepozitóriumba

 

Amennyiben Ön már regisztrált az ARP Adatrepozitóriumba, a regisztrációja során megadott adatoknak megfelelően tud belépni a szolgáltatásba. A belépés az ARP Adatrepozitórium nyitóoldalán (repo.researchdata.hu) minden esetben a Bejelentkezés menüponton keresztül történik.

Amennyiben korábban EduID azonosítóval regisztrált, úgy a belépéshez az Az Ön intézménye szövegezéshez tartozó listából válassza ki intézményét, majd intézménynevére kattintva, EduID azonosítójával tud belépni az ARP Adatrepozitóriumba.

Amennyiben korábban ORCID azonosítóval regisztrált, úgy a belépéshez az Egyéb opciók szöveg alatt válassza az ORCID lehetőséget, majd a kért azonosítók megadása után tud belépni az ARP Adatrepozitóriumba.

Amennyiben korábban email címmel regisztrált, úgy a belépéshez az Egyéb opciók szöveg alatt válassza a Felhasználónév/Email lehetőséget, majd a kért azonosítók megadása után tud belépni az ARP Adatrepozitóriumba.

 

Bármilyen további felmerülő kérdéssel forduljon munkatársainkhoz a @email email címen!