Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Eredményesen zárult a HUN-REN ARP Nagykövet Programja

Véget ért az ARP adatrepozitórium fejlesztését kísérő Nagykövet Programunk, amelynek során különféle tudományterületeken tevékenykedő kutatóknak és kutatásiadat-kezeléssel foglalkozó szakembereknek mutattuk be a repozitórium működését és ismertettük a hozzá szükséges elméleti és gyakorlati tudnivalókat. A nagykövetek, akiket pályázat útján választottunk ki, képzésen, előadásokon, workshopokon vettek részt, kutatási adatok feldolgozásával, repozitálásával kapcsolatos feladatokat kaptak és láttak el, részt vettek az ARP szoftvereinek tesztelésében, valamint disszeminációs tevékenységet folytattak.

A havi találkozókon az ARP szolgáltatásainak, funkcióinak bemutatásán túl olyan témákról esett szó, mint a nyílt tudomány eszméjéhez kötődő elvek és elvárások vagy az adatkezelési terv készítésével és a metaadatolással kapcsolatos teendők. A nagykövetek maguk is tartottak előadásokat, beszámolókat részben a saját intézményük munkatársai, részben az ARP-közösség és a szélesebb tudományos nyilvánosság számára, többek között az ARP keretében megvalósuló Kincs, ami van ismeretterjesztő eseménysorozatban. A nagykövetek munkáját a TK KDK munkatársai közül kikerülő mentorok kísérték, az adatrepozitálással kapcsolatos gyakorlati tevékenységeket a SZTAKI DSD fejlesztői is támogatták.

Az utolsó, december 12-i alkalmon, ahol a nagykövetek átvehették az oklevelüket, a program közös értékelése zajlott. Az általános elégedettségről tanúskodó visszajelzések mellett olyan javaslatok is elhangoztak, amelyek nagyban segítenek egyrészt az ARP repozitórium egyes funkcióinak javításában, másrészt a képzési anyag és struktúra továbbfejlesztésében.

Kép
Emberek egyeztetetésen
Kép
Emberek egyeztetetésen
Kép
Emberek egyeztetetésen
Kép
Emberek egyeztetetésen