Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

ELKH ARP-projekt – Adatok górcső alatt 2. – Kihívások és megoldási lehetőségek

Esemény
Előadók
Egyed-Gergely Júlia, Meiszterics Enikő, Tóth Zoltán

Az ELKH Adatrepozitórium Platform (ARP) projektje közös adatrepozitóriumot fejleszt a kutatói hálózat tagjai számára. Már a munka első fázisa során számos olyan, elsősorban a leendő felhasználók széles köréből és heterogén összetételéből eredő kihívás körvonalazódott, amelyekre megoldásokat, gyakran egyedi megoldásokat kell találnunk. 

Milyen nehézségek merülnek fel amiatt, hogy nem tudományspecifikus, hanem interdiszciplináris repozitórium készül? Hogyan lehet a különböző területeknek közös platformot, ehhez közös szabályokat, közös policyt készíteni? Hol tartanak adatrepozitórium-használat téren az egyes tudományterületek, mik az elvárások, mik a lehetőségek, és hogyan befolyásolja mindez az ARP kialakítását? Milyen adattárolási és -megosztási módszereket használnak jelenleg az ELKH kutatói, milyen különböző problémákat látnak a területen, és azokra hogyan adhat választ az ARP? Milyen az adatmenedzsmenthez való kutatói hozzáállás, hogyan tudja növelni az ARP az adatmegosztási, adatarchiválási kedvet? 

Az előadásban bemutatjuk, milyen ilyen és ezekhez hasonló kérdésekkel és ezekből következő kihívásokkal szembesülünk tudományterületi, intézményi, emberi és szabályozási oldalról az ARP kialakítása közben, és ezekre milyen megoldási javaslatok, tervek készülnek

Távoli videó webcím