Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

ELKH ARP Szakmai nap

Dátum
Helyszín
Online

Az esemény felvételei az Előadások menüpontban érhetőek el az alábbiak szerint:

Az ELKH Adatrepozitórium Projekt (ARP) célja egy olyan országos szolgáltatást nyújtó központi infrastruktúra biztosítása, amely alkalmas az ELKH kutatói közössége által előállított adatok hosszú távú tárolására, archiválására. A FAIR és az Open Science alapelvek követésével a fejlesztés a korszerű nemzetközi trendekbe illeszkedik.

A projekt kezdeti szakaszában igényfelmérést végeztünk az ELKH különböző intézményeinek munkatársai körében. Kérdőíves és személyes megkereséssel közel kétszáz kutatót – és rajtuk keresztül kutatócsoportot – értünk el, akiket adatrepozitóriumokkal kapcsolatban felmerült igényeikről, tapasztalataikról, elképzeléseikről kérdeztünk.

A kérdőíves és interjús igényfelmérést a Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) munkatársai koordinálták és folytatták valamennyi ELKH intézmény megkeresésével és bevonásával.

A repozitóriumfejlesztést szolgáló adatfelvétel során rengeteg ismeretet szereztünk a hazai kutatási adatkezelési gyakorlatokról, adatarchiválási szokásokról, az általános és tudományterület-specifikus trendekről. Az eseményen az igényfelmérés különféle vetületeit, illetve eredményeit ismerhetik meg az érdeklődők.