Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

A kutatási objektum - ismeretterjesztő rendezvény

Dátum
Helyszín
Online

Az ELKH Adatrepozitórium Projekt és a HRDA közös szervezésében 2022. június 29-én 14:00 – 15:30 között kerül megrendezésre a kutatási objektumokat bemutató ismeretterjesztő rendezvény.

Az esemény programja:

 • 14:00
  A kutatási objektum (RO), mint a kutatási folyamat reprodukálását elősegítő modell
  Előadó: Kovács László (SZTAKI)
  Az előadásban ismertetjük a kutatási objektum (Research Object, RO) fogalmát és elmondjuk, hogy a kutatási folyamat reprodukciójára vonatkozó elvárások hogyan vezettek a megalkotásához. Bemutatjuk az RO-Crate-et, amely a digitális kutatási objektumok egyfajta csomagolási módszere, és körbejárjuk, hogy milyen lehetséges felhasználási esetei lehetnek. Az RO-Crate alkalmazása és a FAIR (Megtalálható, Elérhető, Együttműködő, Újrafelhasználható) adatkezelés közötti lehetséges kapcsolatok felvillantásával zárul az előadás.
   

 • 14:45
  Kutatási objektumok a memóriaintézmények szemszögéből
  Előadó: Holl András (MTA KIK)
  A memóriaintézmények a kutatási folyamat sokféle lenyomatát archiválták és szolgáltatták korábban is. Egyes hagyományos gyakorlatok felvillantásán túl megvizsgáljuk a tudományos közösség számára megszokott kapcsolatokat a kutatási objektumok elemei között (és a kutatási objektumok között). A kapcsolatok közül kiemelten foglalkozunk a kutatásértékelés szempontjából fontosakkal.

A 30 perces előadásokat 15 perces Q&A szekciók követik.

Az esemény regisztrációhoz kötött. A regisztráltak e-mailben fogják megkapni az online rendezvény belépési címét a rendezvény előtti napon.

Kérdéseiket a @email e-mail címen tehetik fel munkatársainknak.