Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Miből lesz az adattár? - A tárgyi gyűjteményektől a digitális adattárak felépítéséig

Dátum
Helyszín
HTK Jogtudományi Intézet Tárgyaló és Online
Kép
Könyves polc könyvekkel

Az esemény célja

A digitális korban, az Open Science világában, a közösségi tudomány előretörésekor mit lehet vajon kezdeni a tudományos kutatások megannyi felbecsülhetetlen értékű -tárgyi dokumentumával, leletével, mérési eredményével, publikálásra nem szánt jegyzetével? Digitálisan elérhetővé tudjuk-e tenni, és egyáltalán érdemes-e elérhetővé tenni ezeket a kincseket?

Az ARP és a HRDA közös Kincs, ami van rendezvénysorozatának következő alkalmán egyebek között fizikai és digitális adattárakról, azok egymáshoz való viszonyáról, kézzelfogható kutatási anyagok digitális megjelenítéséről és megosztásáról, adatok rendszerezéséről, annak logikájáról és menetéről beszélgetünk. Meghívottaink Bánki Zsolt informatikus könyvtáros, muzeológus, magyar nyelv és irodalom szakos tanár, a Magyar Nemzeti Levéltár osztályvezetője, Bednárik János néprajzkutató, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének tudományos munkatársa, a Néprajzi Adattár megbízott vezetője, és Scheibner Tamás történész és irodalmár, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének docense, az ARP Nagykövet Program tagja. A beszélgetésen szó lesz már működő és még csak tervezett digitális adattárakról, felépítésük kihívásairól, működésük üzemeltetői és felhasználói oldaláról.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.  A regisztráltak e-mailben fogják megkapni az online rendezvény belépési címét a rendezvény előtti napon.

Kérdéseiket a @email e-mail címen tehetik fel munkatársainknak.