Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Adatgazdász Hálózat alakul a HUN-REN intézményeiben

Az ARP csapatának kezdeményezésére és a HUN-REN Központ támogatásával Adatgazdász Hálózatot hoz létre a HUN-REN a kutatási hálózatban. 2024. október 1-től a hálózat 18 kutatóintézményében új pozíció nyílik, amelyet egy-egy, adatgazdász feladatokkal megbízott munkatárs tölt be. 

Az adatgazdászat meglehetősen új, ugyanakkor gyors ütemben fejlődő, hiánypótló szakma a nemzetközi színtéren is. A HUN-REN intézményei közül alig néhány helyen segítette eddig adatgazdász, vagy adatgazdászattal is foglalkozó kutató a kutatótársakat, illetve itthon az első hivatalos felsőfokú képzés is csak nemrég, 2023-ban indult el az ELTE DH-Lab intézeti keretein belül.

A teljes kutatási hálózatra kiterjedő kezdeményezés célja, hogy a kutatók hatékony és naprakész segítséget tudjanak kérni és kapni olyan szakemberektől, akik ismerik a kutatásiadat-kezelés menetét, a kutatási adatok életciklusának egyes állomásain lehetséges és szükséges lépéseket, az adatgyűjtéstől a keletkezett, értelmezett, feldolgozott kutatási adatok újrafelhasználhatóvá tételéig felmerülő adatkezeléssel kapcsolatos problémákat és megoldásokat. Az adatgazdászok emellett saját tudományterületük jellegzetességeivel, egyedi elvárásaival is tisztában kell, hogy legyenek.

A 18 új adatgazdász az első két hónapban intenzív képzésen vesz részt, amelyet az ARP csapata és a HUN-REN Központ szervez az ARP szakemberei mellett olyan előadók meghívásával és oktatási szakemberek bevonásával, akik a terület egy-egy fontos szeletének elismert szakértői. A meghívottak között szerepel Arató Márk (Havas-Sághy és társai ügyvédi iroda), Egri Krisztina (ELTE TáTK), Fazekas-Parragh Judit (DEENK), Gödri Csilla (KIFÜ), Holl András (MTA KIK), Kelemen Ildikó (KIFÜ), Lencsés Ákos (KIFÜ), Sidó Zsuzsa (ELTE DH-Lab) és Száldobágyi Ádám (DEENK). A képzés célja a kutatásiadat-kezeléssel kapcsolatos alapvető ismeretek átadása az újonnan felvett adatgazdászok számára, a legfontosabb gyakorlati lehetőségek megmutatása, a feladatok ellátásához szükséges információk megbeszélése, valamint az egymással való megismerkedés, a közös munka elkezdése. A képzést mentorprogram kíséri.

Az adatgazdászokkal való közös munka eredményeként jön létre a HUN-REN Adatgazdász Hálózata, amely, reményeink szerint, több későbbi generáció számára szolgálhat jó példaként és szakmai iránymutatásként. Ez a lépés a hazai adatgazdászat történetében is meghatározónak ígérkezik.