Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Intézményi adatrepozitóriumok a bölcsészet- és társadalomtudomány szolgálatában

2022. április 6-án a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetben került megrendezésre az Intézményi adatrepozitóriumok a bölcsészet- és társadalomtudomány szolgálatában című online követhető tematikus workshop.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézete a Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium keretei között, konzorciumi partnereivel közösen olyan repozitóriumrendszer fejlesztésébe fogott, amely a mesterséges intelligencia eszközeit integrálva a bölcsészet- és társadalomtudományi kutatások eminens eszközévé válhat.

A worksop első felében ennek a repozitóriumnak a fejlesztéséről, a kutatást segítő funkciókról, második felében az Intézet digitális filológiai szolgáltatása, a DigiPhil technológiai megújításáról tájékozódhatnak az érdeklődők.

A bibliográfiai, biográfiai és filológiai adatokat szemantikus hálózatba rendező szolgáltatás, az ITIData a DigiPhil korábbi infrastruktúrájában létrejött bibliográfiákon túl számos egyéb adatbázis számára kínál fejlesztési és közzétételi platformot (A magyar irodalomtörténet bibliográfiája, sajtóbibliográfiák stb.). A DigiPhil-infrastruktúra egy másik eleme lehetővé teszi, hogy az eddig használt eszközöket olyan új repozitóriumrendszer váltsa ki, amely megfelel a legújabb digitalis bölcsészeti elvárásoknak. A repozitóriumi szoftveren túl a TEI XML jelölőnyelvi átirat vizualizációjára szolgáló megjelenítő eszköz is megújul, és így képes lesz kiszolgálni a különböző filológiai elvek alapján készített kritikai kiadások egyedi igényeit.