Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Startol az ARP

Többéves előkészületek után márciusban kerül a tudományos nyilvánosság elé a HUN-REN Adatrepozitórium Platform (ARP). A projektet három kutatóintézmény, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), a Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) és a Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) szakemberei valósítják meg, a HUN-REN Központ (korábban ELKH Titkárság) támogatásával.

Az ARP országos kiszolgálású adatrepozitórium és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások együttese. A hiánypótló infrastruktúra egyedülálló feltételeket teremt a kutatói közösség által előállított adatok hosszú távú, biztonságos tárolásához, kezeléséhez és megosztásához.

Az ARP alapvető célja elősegíteni a legkülönbözőbb tudományterületeken keletkezett kutatási adatok láthatóságát és újrafelhasználhatóságát. Szolgáltatásai azt célozzák, hogy követhetővé, visszakereshetővé, összekapcsolhatóvá váljanak az egyes adatgyűjtések eredményei. Ezzel az ARP nem csupán a jelenben folyó kutatói munkát támogatja, hanem egyszersmind biztosítani tudja a tudománytörténetileg is értékes kutatási anyagok megőrzését.

Az ARP több módon segíti a kutatókat, kutatóközösségeket, tudományos projektek munkatársait abban, hogy a nyílt tudomány kívánalmainak és a korszerű adatkezelési elveknek megfelelve eredményesebbé tegyék a munkájukat. Az adatok bőséges dokumentálását, metaadatokkal történő ellátását lehetővé tévő eszközök megkönnyítik az archiválást, az újrafelhasználást, a hazai és nemzetközi kutatásokhoz, kutatási infrastruktúrákhoz való kapcsolódást.  

Az ARP Adatrepozitóriumban egyelőre a HUN-REN kutatóhálózat és a hazai felsőoktatási intézmények munkatársai tudnak kutatási adatokat elhelyezni. Az Adatrepozitóriumban elhelyezett kutatási adatok ugyanakkor szélesebb körben, minden érdeklődő számára, a hazai és a nemzetközi kutatóközösség mellett a felsőoktatás és a versenyszféra szereplői, valamint a tudomány iránt érdeklődő nagyközönség számára is elérhetők. A lehetőségekről és az induláshoz szükséges tudnivalókról ezen az oldalon tájékozódhat.