Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Digitalizált diafilmek

Aktuális

Laterna Magica Diafilm-történeti Gyűjtemény az ország egyik legkisebb múzeuma, állománya egy előszobaszekrényben elfér. Ugyanakkor egy sajátságos médiabirodalom, melynek törekvése, hogy a dokumentumtípus megőrzése, archiválása mellett életben tartsa ezt a „műfajt”, és a nagyközönséget szórakoztassa.

A Laterna Magica Diafilm-történeti Gyűjtemény az egyetlen hazai film-diapozitívokat őrző magángyűjtemény. A sokéves kutató- és gyűjtőmunka eredményeképpen az 1920-as évektől napjainkig megjelent oktató, ismeretterjesztő és szórakoztató diafilmek és diasorozatok tekintetében érdemileg teljesnek mondható a gyűjteményA filmeket és keretezett sorozatokat a vetítő- és a diakészítés technikai eszközeit felvonultató, kisebb eszköztár teljesíti ki. 

A szervezet létrehozásának az volt a célja, hogy igényes és példa értékű kulturális és oktatási projekteket valósíthassanak meg hazánkban és külföldön egyaránt. A saját gyűjteményük ápolása mellett, szívesen csatlakoznak minden olyan kezdeményezéshez, amely fiatalos és kreatív szemlélettel szeretné elérni a hazai és az európai kultúrkincs terjesztését. Projektjeik és programjaik lebonyolítása során kiemelt figyelmet fordítanak a nemzetközi együttműködésekre, a határokon átnyúló közös munkára.

Jelenleg az EDUfluencer elnevezésű projektben vesznek részt. A COVID-19 járvány alapvető hatással van az európai kulturális és kreatív iparra, ami különösen érvényes a kiszolgáltatott csoportokra, például a kisebbségi háttérrel rendelkező művészekre. A károk csökkentése és a problémára történő figyelemfelhívás érdekében olyan ágazatokon átívelő oktatási együttműködést akarnak létrehozni, amely az európai kisebbségek (vallási, nyelvi, etnikai, kulturális, stb.) kultúráját és művészetét újszerű és kreatív művészeti módszerekkel ismerteti meg a fiatalokkal.