Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Ha tudni szeretné, hogy milyen tudományos tartalmakról beszélnek leginkább az interneten, keresse fel az Altmetric oldalát!

Aktuális

Az Altmetric egy olyan vállalat, amelynek küldetése a tudományos irodalom körüli online tevékenység nyomon követése és elemzése. 

Az általuk vizsgált altmetrikák olyan mérőszámok és minőségi adatok, amelyek kiegészítik a hagyományos, hivatkozáson alapuló mérőszámokat. Tartalmazhatnak szakértői értékeléseket, a Wikipédián és a közpolitikai dokumentumokban található idézeteket, a kutatási blogokon folytatott vitákat, médiavisszhangot, a referenciamenedzsereken, például Mendeley-n található könyvjelzőket és a közösségi hálózatokon, például a Twitteren tett említéseket.

Az internetről származó altmetrikák sokat elárulnak arról, hogy a folyóiratcikkek és más tudományos eredmények, például adatkészletek milyen gyakran kerülnek megvitatásra és felhasználásra szerte a világon.

Az Altmetric évente megjelenteti TOP 100 listáját, mely megmutatja, hogy mely témakörök voltak a legnépszerűbbek egy adott évben. Sajnos a 2021-es lista még várat magára, de a 2020-as megtekinthető az erre dedikált oldalon.