Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Kutatás a világjárvány alatt

Aktuális

Deirdre Watchorn, és Chris Smith 2020-ban arról kérdezte a kutatókat, hogy milyen nehézségekkel néztek szembe a világjárvány alatt. A kapott válaszokat öt pontba szedték össze. Bár a járvány sok helyen enyhült és jelenleg hazánkban nincs érvényben korlátozás, tanulságos megvizsgálni, hogy a két szerző szerint milyen területeken néztek szembe nehézségekkel tudósaink a legszigorúbb lezárások alatt. Emellett feltehetjük a kérdést magunknak, hogy vajon teljesen ugyanaz-e a mai helyzet, mint a Covid járvány kitörése előtt. A területek a következők:

  1. Online tanítás: Nem csak az okozott nehézséget, hogy több időt vett igénybe egy-egy órára való felkészülés, hanem az is, hogy az otthoni környezetből adódó zavaró hatásokat kizárják az órák megtartása során.

  2. Együttműködés: Annak ellenére, hogy lehetőség van például különböző konferenciákat és megbeszéléseket az online térben megtartani, számos kutató arról számolt be, hogy ezt sokkal kevésbé érzi hatékonynak, mint a személyes találkozásokat. Az online rendezvényekből sokak szerint hiányzik a közösségi kapcsolat kialakításának lehetősége.

  3. Előrelépés a karrierben: A helyzet leginkább a karrierjük közepén járókat érintette rosszul. Feltehetően nagy részük kisgyerekkel rendelkezik, akik ebben az időszakban még több figyelmet és időt igényeltek, mint általában. Ráadásul tapasztaltabb kollégáikkal ellentétben, nem rendelkeznek széles támogatói és együttműködési hálóval.

  4. Nemi különbségek: A feltett kérdésekre válaszolva a női kutatók nagyon komoly nehézségeket vázoltak fel. Annak ellenére, hogy a férfi kutatók jelentős része mondta azt, hogy a kialakult helyzet komoly nehézséget okozott számukra, a nők még ettől is nagyobb százaléka számolt be túlterheltségről. Sokszor a munkájuk mellett rájuk maradt a háztartás egésze és a gyerekek oktatásának a felügyelet is. Ennek következtében lényegesen kevesebbet tudtak mind publikálni mind kutatni férfi kollégáikkal összehasonlítva.

  5. Forrásokhoz való hozzáférés (különösen a humántudományok területén): A kutatók egyáltalán nem vagy csak korlátozott mértékben tudtak hozzájutni a számukra szükséges dokumentumokhoz, adatokhoz a különböző könyvtárakból, gyűjteményekből és múzeumokból. A munkájukhoz kapcsolódó kutatói utak pedig általában lehetetlennek bizonyultak.

A kutatási jelentés szerzői munkájukból azt a következtetést vonták le, hogy a kutatói társadalom nem a társalom egészén kívül helyezkedik el, hanem tükrözi azt. Ami azt is jelenti, hogy bár mindenki szembesült a pandémia nehézségeivel, de nem egyforma mértékben.

A kutatási jelentés összefoglalója a The Scholarly Kitchen webolalán található, a teljes jelentés pedig a De Gruyter Converstations online folyóirat oldalán érhető el.