Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Régi lemezeket digitalizáltak

Aktuális

A Great 78 Project keretében az 1890-től 1950-ig tartó időszakból származó lemezeket digitalizálják. A kezdeményezés célja az, hogy a kutatók és a rajongók számára minden olyan régi lemezt archiváljanak digitális formában is, amelyek 78 RPM-esek. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az adott lemezeket 78-as percenkénti fordulatszámmal forgatták. Már több mint 300 ezer lemezt őriznek meg digitálisan is, de a gyűjtemény folyamatosan bővül. A projektet az Internet Archive, George Blood és az Archive of Contemporary Music támogatja.

A 78 RPM-es formátumot ma már nem alkalmazzák, de a 19. századtól a 20. század közepéig egy olyan szabvány volt, amelyet elsősorban a gramofonokban használtak. A 10 hüvelyk átmérőjű sellaklemezek oldalanként általában kevesebb, mint 4 perc zenét tudtak rögzíteni. A felvételek normális esetben egy csatornára korlátozódtak és az alkalmazott anyag hajlamos volt a zajosodásra. Ráadásul a sellaklemezek nem volt olyan stabilak, mint a bakelitlemezek.

A szerzői jogi kérdések az eltelt idő miatt már nem jelentenek problémát. A program oldalán viszont felhívják a figyelmet arra, hogy a digitalizált felvételek elsősorban kutatási, oktatási célokra és a felhasználók számára készülnek el. A zenei művek különböző formátumokban streamként vagy letölthető fájlként férhetőek hozzá. A hangminőség erősen eltérő. A gyűjtemény a projekt oldalán érhető el.