Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Karácsony Orsolya

Kép
Karácsony Orsolya portréja

Karácsony Orsolya a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet tudományos munkatársa, ahol a Molekuláris Farmakológia Kutatócsoport tagja. Természetes rendszerek környezetükkel folytatott kommunikácója és ezen alapuló szabályozása érdekli, különos tekintettel az emlősök központi idegrendszerének hálózataira. Fizikai törvényekből és fiziológiai szabályszerűségekből kiindulva tervez sejtkultúrákon és élő állatokon mikroszkópos, elektrofiziológiai, utóbbiakon pedig viselkedéses vizsgálatokat is. Az adatelemzéshez analitikai, numerikus és mesterséges neuonhálókat alkalmazó módszereket használ. Kiterjedt tapasztalattal rendelkezik az atomi erő-, szuperrezolúciós és két-foton fluoreszcens, valamint a stimulált Raman-szórás mikroszkópia területén.

Orsi jelenleg a krónikus fáradtság szindróma kórélettanával és egy klinikai kollaboráció keretében szélütésen átesett betegek egyidejű gondolkodási és mozgási feladatokban elért teljesítményének, valamint e kettős feladatoknak a betegek állapotára való visszahatásának kiértékelésével és értelmezésével foglalkozik.

Az ARP Nagykövet programban azért vállalt szerepet, mert meggyőződése szerint a tudományos kísérleti adatok használható formában való közzététele — a tudományos közlemények közérthetőségének, a kutatói munka átláthatóságának és a kutatói társadalom összhatékonyságának növelésével — előremozdítja a tudományt.