Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Vass Johanna

Kép
Rövid, szőke hajú nő sállal a nyaka körül fekete felsőben.

Vass Johanna az Adatrepozitórium Platform projekt Nagykövet Programjában könyvtárosként képviseli az Ökológiai Kutatóközpontot, ahol 2021 óta dolgozik könyvtárvezetőként. A kutatóintézeti környezetet megelőzően számos könyvtártípusban – nemzeti könyvtár, múzeumi könyvtár, művészeti szakkönyvtár, digitális gyűjtemény, stb.) – szerzett tapasztalatot. Doktori dolgozatát 2021-ben védte meg az ELTE Irodalomtudomány Doktori Iskola Könyvtártudomány doktori programjának keretén belül. 2019 óta az ELTE Könyvtár- és Információtudományi Intézetben óraadó oktató.

Az ARP-projektben két kutatócsoport adataival vesz részt:

I. Biodiverzitás a mezőgazdaság és urbanizáció szorításában (Élvonal Kutatási Kiválósági Program, NKFIH KKP 133839), Batáry Péter DSc vezetésével: a projekt fő célja a táji kompozíció és konfiguráció biodiverzitásra, ökoszisztéma funkciókra és szolgáltatásokra gyakorolt hatásainak különválasztása.

II. A fajon belüli változatosság szerepe a növényközösségek szerveződésében (NKFIH K 124671 számú lezárt OTKA projekt) Botta-Dukát Zoltán, DSc vezetésével: a projekt a növénytársulások szerveződésének törvényszerűségeit próbálja feltárni a növényi jellegek felhasználásával, figyelembe véve azok fajon belüli változatosságát.

A két projektben egyaránt jellemző a terepi mintavétel, valamint a gyűjtött minták és adatok táblázatokba (Excel) foglalása. Ezen kívül az I. számú projektben térképadatbázisokból (ArcGIS, QGIS) származó shape fájlok, statisztikai elemzések (R-scriptek), továbbá mintavételi protokollok (Word) tartoznak még a kutatási adatokba. A II. számú projektben a táblázatokat képfájlok – mintegy 450 vegetációfelvétel a hozzá tartozó NDVI értékekkel, illetve szkennelt képek a mért levelekről –  egészítik ki.

Vass Johanna célja a Adatrepozitórium Platform projektben történő részvétellel elsősorban az, hogy az itt megszerzett tudásával támogassa a kutatói közösség igényeit az adatmenedzsmentben, adatrepozitálásban.