Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Vass Johanna

Kép
Rövid, szőke hajú nő sállal a nyaka körül fekete felsőben.

Vass Johanna az Adatrepozitórium Platform projekt Nagykövet Programjában könyvtárosként képviseli a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpontot, ahol 2021 óta dolgozik könyvtárvezetőként. A kutatóintézeti környezetet megelőzően számos könyvtártípusban – nemzeti könyvtár, múzeumi könyvtár, művészeti szakkönyvtár, digitális gyűjtemény, stb.) – szerzett tapasztalatot. Doktori dolgozatát 2021-ben védte meg az ELTE Irodalomtudomány Doktori Iskola Könyvtártudomány doktori programjának keretén belül. 2019 és 2023 között az ELTE Könyvtár- és Információtudományi Intézetben volt óraadó oktató.

A 2023-as Nagykövet Programban két kutatócsoport adataival vesz részt: I. Biodiverzitás a mezőgazdaság és urbanizáció szorításában (Élvonal Kutatási Kiválósági Program, NKFIH KKP 133839), illetve II. A fajon belüli változatosság szerepe a növényközösségek szerveződésében (NKFIH K 124671 számú lezárt OTKA projekt) Botta-Dukát Zoltán, DSc vezetésével.

2024-ben Johanna egy kutatócsoport adataival vesz részt: Egy innovatív technológia fejlesztése, ill. tudományos és gyakorlati alkalmazása az inváziós szúnyogfajok magyarországi monitorozására „citizen science” alapján (Evolúciós Ökológia kutatócsoport, OTKA K135841), Garamszegi László Zsolt, DSc vezetésével. A program feladata hazánk csípőszúnyog állományának folyamatos felmérése és monitorozása. Kiemelt szereppel bír az inváziós csípőszúnyogok monitorozása, mert e jövevényfajok potenciálisan számos, emberre és háziállatokra egyaránt veszélyes kórokozót terjeszthetik, így folyamatos járványügyi fenyegetettséget jelentenek. A monitoring során lakossági bejelentések és terepi csapdázásos mintavételezés révén gyűjtik az adatokat a fajok elterjedéséről és aktivitásáról egész évben. A begyűjtött mintákat folyamatosan szűrik különböző kórokozókra genetikai módszerekkel, és az eredményekről mindenki számára hozzáférhető elterjedési térképek készülnek.

Vass Johanna célja a Adatrepozitórium Platform projektben történő részvétellel elsősorban az, hogy az itt megszerzett tudásával támogassa a kutatói közösség igényeit az adatmenedzsmentben, adatrepozitálásban.