Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Kacsuk Péter

Kép
Őszhajú férfi fekete öltönyben

Kacsuk Péter az ARP projekt 2021 és 2023 közötti első szakaszának vezetője és a Projekt Irányító Testület elnöklő tagja. A projekt mellett más hazai és nemzetközi programokkal és projektekkel való együttműködéseket is vezet.  

SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek tudományos kutatólaboratóriumának vezetője. Egyetemi doktori értekezését a BME-n védte meg 1984-ben. Kandidátusi fokozatot szerzett 1989-ben. A Bécsi Egyetemen habilitált 1997-ben és az MTA Doktora fokozatot 2001-ben kapta meg. Professzorként dolgozott a Miskolci Egyetemen, az ELTE-n, ill. a londoni Westminster Egyetemen. Vendégprofesszorként tanított a Bécsi Egyetemen, a Bécsi Műszaki Egyetemen, a linzi Johannes Kepler Egyetemen és a Klagenfurti Egyetemen. Kutatási területe átfogja a párhuzamos és elosztott számitási rendszerek programozási környezeteinek szinte teljes spektrumát:  párhuzamos logikai programozási rendszerek, szuperszámitógépek és számítási fürtök, grid számitási rendszerek. Jelenleg cloud rendszerek programozási környezeteit kutatja. 

Számos európai kutatási és oktatási projektben vett részt különböző szintű vezetőként. Két európai Tempus projekt műszaki vezetője és négy európai FP7 kutatási projekt koordinátora volt. Alapitó tagja és elnőke volt a HRDA-nak, a Research Data Alliance magyarországi tagozatának. Jelenleg az ARP projekt vezetése mellett a Magyar Tudományos Cloud szolgáltatás műszaki vezetője.