Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

ELKH ARP a NETWORKSHOP 2022 konferencián

2022. április 20-22. között a HUNGARNET Egyesület az ITM és a Digitális Jólét Program együttműködésével, 31. a alkalommal rendezte meg a NETWORKSHOP konferenciát.

Az rendezvény második napján az ELKH Adatrepozitórium Projekt (ARP) is számos előadással képviselte magát. A projekt céljai és felépítése mellett a projekt résztvevői bemutatták az eddigi eredményeket és a tervezett fejlesztéseket is. Az ELKH ARP szekció részletes programját, az előadásokat és a kapcsolódó prezentációkat az esemény oldaláról érhetik el.

Kacsuk Péter (SZTAKI) a konferencián elmondta, hogy az ELKH Adetrepozitórium Projekt jóvoltából a magyar kutatók rendelkeznek majd a FAIR adatkezeléshez szükséges hardver és szoftver infrastruktúrával, aminek használatában járatosak is lesznek, valamint képesek lesznek a FAIR adatkezelést beépíteni a kutatási munkafolyamatokba és azt aktívan használni. A FAIR adatkezelés célja, hogy könnyen megtalálható és elérhető, más adatokkal történő közös használatot elősegítő és újrafelhasználható kutatási adatokat hozzunk létre.

A SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztályának vezetője, Kovács László bemutatta a már most is működő kutatási repozitóriumot, a CONCORDA-t, amelyet az ELKH ARP keretei között, széles kutatói igényfelmérés után fejlesztünk tovább. Többek között a magyar adatok nemzetközi láthatósága növelése érdekében, a multidiszciplináris kutatások elősegítése érdekében, valamint az egységes kereshetőség érdekében kell továbbfejleszteni a CONCORDA-t.

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Kutatási Dokumentációs Központjának kollégái a fejlesztést megelőző kutatói igényfelmérés első eredményeit mutatták be a konferencián. Meiszterics Enikő előadásából megtudhattuk, hogy a kutatási adatok biztonságos, jól szabályozott tárolása, valamint az adatok másokkal való megosztása Magyarországon még nem általánosan bevett gyakorlatok. Az ELKH ARP egyik fontos célja az, hogy a kutatói kultúra alakításával hozzájáruljon az open science mozgalom adatokkal kapcsolatos céljaihoz is.