Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Első magyar adatgazdász találkozó

Ahogy a KIFÜ is beszámolt róla, 2024. szeptember 2-án kötetlen találkozót és beszélgetést szervezett a hazai adatgazdász szakma tagjai számára az ARP, az ELTE DH-LAB és a KIFÜ. A kezdeményezés célja egymás jobb megismerése, támogatása, a tudásmegosztás és tapasztalatcsere, valamint a közös lehetőségek feltérképezése volt. A most első alkalommal megszervezett eseményt reményeink szerint további találkozássorozat követi majd.

A találkozón a szervezőkön túl részt vettek a Budapesti Corvinus Egyetem, az ELI-HU Lézeres Kutatóintézet, az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, a HUN-REN Központ, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont valamint az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum adatgazdászai is.

Az eseményen egyebek között szóba kerültek az ARP Nagykövet Programjának tapasztalatai, a HUN-REN alakuló Adatgazdász-hálózata és az azzal kapcsolatos tervek, elképzelések, az ELTE DH-LAB adatgazdász képzésének első éve, jövője, és a hallgatók visszajelzései, a KIFÜ nyílt tudományos tevékenységének jövőbeni lehetőségei, és a NASA Open Science képzése is.

A résztvevők a következő alkalmat 2024 novemberére tervezik, amelyre minden érdeklődő hazai adatgazdászt örömmel várnak. A helyszínt ezúttal a Budapesti Corvinus Egyetem biztosítja majd, a pontos időpontról és helyszínről az ARP vagy a szervezők tudnak részletes információt adni.

Az első alkalom beszámolója és fotói a KIFÜ oldalán érhetők el. Az eseménysorozat támogatója a Skills4EOSC.