Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Barancsuk Lilla

Kép
Barancsuk Lilla portréja

Barancsuk Lilla az Energiatudományi Kutatóközpont Környezetfizikai Laboratóriumán belül az Energiastratégia és Környezeti Hatások Kutatócsoport tudományos segédmunkatársa, doktorandusz hallgató. Szakterülete az időjárásfüggő megújuló villamosenergia-termelők villamosenergia-rendszerre gyakorolt hatása. Doktori kutatásának keretében a fotovillamos termelés előrejelzésével foglalkozik.

Az ARP Nagykövet Programban egy hazai kutatási projekt adatait kívánja archiválni. A projekt címe Ultrarövidtávú fotovillamos termelés-előrejelzés támogatása mesterséges neurális hálók segítségével, célja a megfelelő villamosenergia-hálózati szolgáltatásminőség biztosítása a napelemes termelés rövid távra történő előrejelzésével égboltkamera-felvételek és meteorológiai mérések alapján. A projektben keletkezett nagy mennyiségű képadatot és numerikus mérési adatot rendszerezés után helyezi majd el az ARP Adatrepozitóriumban.

Lilla az adatrepozitálás és adatrendszerezés gyakorlatának elsajátításán túl az intézetén belül más projekteket is szeretne támogatni a repozitálásban. Hosszú távú célja az intézeti adatmenedzsment kultúra fejlesztése és a nyílt tudomány népszerűsítése.