Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Fiáth Richárd

Kép
Barna hajú, szakállas, szemüveges férfi sötét pólóban

Fiáth Richárd a Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézeten belül az Integratív Idegtudományi Kutatócsoport tudományos főmunkatársa. Idegtudományi kutatásokkal foglalkozik, fő szakterülete a beültethető agyi implantátumok, az elektrofiziológia, és az agyi oszcillációk.

Az ARP Nagykövet Programon belül egy hazai és egy nemzetközi projekt kutatási adatainak archiválását és nyílt hozzáférésű megosztását tűzte ki céljául. A hazai posztdoktori kutatási projektben egy korábban még nem leírt, terjedő idegi elektromos tevékenységet rögzítettek a talamusz nevű agyterületről rágcsáló modellben. A nemzetközi, az Európai Unió által támogatott és jelenleg is futó konzorciális projektben pedig egerek látókérgében optikai képalkotó eljárással (kétfoton mikroszkópiával) vizsgálják az agyi tevékenységben bekövetkező változásokat elektromos ingerlés hatására.

A Nagykövet Program keretein belül további tervei között szerepel az adatkezeléssel kapcsolatos tudásának elmélyítése, új adattípusokkal való megismerkedés, illetve szeretne tapasztalatokat szerezni az Európai Uniós Open Science irányelvvel kapcsolatban, különös tekintettel a kutatási adatok kötelező nyílt hozzáférésű, FAIR alapelvek alapján történő megosztására. Szeretne továbbá aktív részese lenni egy olyan keretrendszer kialakításának is, amellyel a kutatási adatokat viszonylag egyszerűen és, amennyire lehetséges, automatizáltan lehet repozitálni , akár röviddel a keletkezésük után. Végül, céljai között szerepel a kutatók figyelmének felhívása a kutatási adatok archiválásának és megosztásának fontosságára, valamint a tudományos közösség támogatása ennek hatékony megvalósításában.