Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Vajda Róza

Kép
Vajda Róza portré

Vajda Róza a TK Kutatási Dokumentációs Központjának (KDK) gyűjteménygondozási munkatársa. Az ARP honlapot szerkeszti, valamint információs anyagokat készít a projektről. Emellett hazai és külföldi kutatók, nemzetközi kutatási hálózatok adatgazdálkodással és repozitóriumhasználattal összefüggő tapasztalatainak összegyűjtésével, kiértékelésével foglalkozik.

A KDK-nál a kvalitatív módszereket alkalmazó hazai szociológusok kutatási anyagait, mindenekelőtt interjúkat gyűjtő 20. Század Hangja Archívum digitális gyűjteményeinek kialakításáért, karbantartásáért, hozzáférhetővé tételéért felel. Ez utóbbi célt szolgálja a KDK archívumainak korszerűsítéséhez mesterséges intelligenciát alkalmazó, a MILAB keretében 2020-ban indult projekt, amelyben a KDK a SZTAKI-val együttműködésben a teljes interjúállomány kereshetőségét elősegítő NLP-alapú módszereket kísérletezett ki. A gyűjtemények tartalmi feltérképezéséhez létrehozott tárgyszókészlet révén Vajda és munkatársai a CESSDA (Consortium of European Social Science Data Archives) ELSST (European Language Social Science Thesaurus) projektjébe is bekapcsolódtak, aminek köszönhetően ma már magyarul is elérhető a társadalomtudományos tezaurusz.

Kutatóként az etnicitás és a gender által meghatározott társadalmi viszonyok, a kisebbségpolitika, a társadalmi mozgalmak, valamint a hazai szociológia története és a digitalizáció nyújtotta elemzési lehetőségek, irányok érdeklik.