Ugrás a tartalomra

HUN-REN Adatrepozitórium Platform

Nagy Dénes köszöntése

Nagy Dénes Lajos egyetemi tanár, professzor emeritus, a nukleáris kondenzáltanyag-fizika elismert kutatója, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézetében a Nukleáris Anyagtudományi Osztály munkatársa. Szakterülete a Mössbauer-spektroszkópiás anyagvizsgálat, amely mérési módszert az 1960-as években kezdett el alkalmazni az egykori Központi Fizikai Kutatóintézetnél. Később tudományos tevékenységét fokozatosan kiterjesztette a nukleáris szilárdtestfizika és a mágnesesség más területeire, külföldi kutatóhelyeken és nagy nemzetközi kutatási infrastruktúráknál végezve vizsgálatokat.

A kutatás mellett Nagy Dénes különböző hazai és nemzetközi testületekben aktívan részt vesz a kutatási infrastruktúra-politika alakításában. Az ARP projektben az EOSC (European Open Science Cloud) nyújtotta lehetőségek hazai hasznosulásával foglalkozik. Felmérve, hogy a magyar kutatók hogyan és mennyire használják az európai nyílt tudományosadat-felhő révén hozzáférhetővé vált kutatási adatokat, eredményeket az élettelen természettudomány területén, mindenekelőtt a szakemberek tájékoztatását és meggyőzését tekinti céljának.

Nagy Dénes tiszteletére szeptember 6-án nemzetközi szimpóziumot rendeztek kollégái, tanítványai és partnerei. Az ünneplőkhöz csatlakozva az ARP csapata is boldog születésnapot és még sok-sok munkában eltöltött, eredményes évet kíván.

Isten éltessen, kedves Dénes!